בודפשט היום הראשון

בית הכנסת הגדול דוהאני

בית הכנסת דוהאני הוא בית הכנסת הגדול ביותר באירופה, והוא מקום חובה לכל מבקר בבודפשט, יהודים וגם לא יהודים. הוא מספר את אחד מהסיפורים החשובים בהיסטוריה היהודית והאנושית, יש בו אווירה מאוד עוצמתית והוא מותאם מאוד לתיירים שכן מתקיימים בו סיורים כמעט בכל השפות.

מדובר במבנה גדול ומרשים גם בפנים וגם מבחוץ, המתנשא לגובה של מעל 53 מ'. בצידי החזית שני מגדלים מוארכים עליהם מגולפים צורות גיאומטריות ובראשם כיפות נחושת מעוטרות זהב. מעל החזית בין המגדלים, עומדים לוחות הברית.

הגודל והפאר מרשימים אף יותר מבפנים- בבית הכנסת ישנם 3,000 מקומות ישיבה, בסוף המסדרון מאחורי הבימה נמצא ארון הקודש ומעליו עוגב גדול. במקור ניצב מעל ארון הקודש עוגב ענק בעל 5,000 צינורות, השחזור שלו כיום הרבה יותר קטן מהמקור. 

כשתכנסו לבית הכנסת מיד תשאלו את עצמכם, רגע, זה בית כנסת או כנסייה? כבר במבט חטוף ברחבת ההיכל אפשר לזהות הרבה אלמנטים שאינם נהוגים בבתי הכנסת היהודים אלא דווקא בכנסיות: כך למשל, החלוקה של מקומות הישיבה לשני חלקים, מיקומה של במת החזן (שנמצאת בחלק המזרחי ולא במרכז), והפניית הבימה כלפי הקהל ולא לכיוון ירושלים. אך הכיתוב המוכר מברכת הכהנים "יברכך השם וישמרך" מאשר לנו מחדש שאכן מדובר בבית כנסת יהודי, פשוט לא אורתודוקסי.

עובדת בונוס: בבית הכנסת הזה בדיוק חגג תיאודור הרצל את בר המצווה שלו. 

שטח בית הכנסת כולל בתוכו מספר מוקדים עיקריים:

  • בית הכנסת
  • מוזיאון יהודי
  • אתר הנצחה לזכר יהודי הונגריה וראול ולנברג
  • בית קברות.

בית הקברות ואתר ההנצחה: בתקופת מלחמת העולם השנייה, כשהעיר הייתה תחת הכיבוש הנאצי, נכלל מבנה בית הכנסת כחלק מהשטח הצבאי של הנאצים, ולאחר מכן הפך למחנה מעצר ממנו נשלחו להשמדה אלפי יהודים. הנאצים לא אפשרו לדיפלומט ראול וולנברג לבנות דבר חוץ מבית קברות. בנסיבות האלה, נבנה בית הקברות של יהודי הגטו בשולי הגטו, בצמוד לבית הכנסת. בבית הקברות נמצאים קברי אחים של מעל אלפיים יהודים שמתו ברעב ובקור בגטו. מאחר ובית הכנסת לא היה חלק מהגטו אלא שטח צבאי של הנאצים, בית הקברות תחם למעשה את הגבול בין הגטו לבין בית הכנסת. ניתן לראות ברחבת החצר קטע מחומת הגטו שנשתמר עד היום, ועליו חרוטה המילה "זכור" המתייחסת לקטע מתוך ספר דברים "זכור את אשר עשה לך עמלק בדרככם ממצרים…"

בחצר האחורית של בית הכנסת נמצא אתר ההנצחה של שואת יהודי הונגריה הכולל רחבת זכרון לראול וולנברג עם אזכור של חסידי אומות עולם. אחת ממצבות הזכרון הבולטות בחצר האחורית היא אנדרטת הערבה הבוכייה אשר על אלפי עלי המתכת שלה כתוב שמו של אחד מיהודי גטו בודפשט שנספה בשואה.

Tags

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

Back to top button
Close